
Köyümüzde de üretimi yapılan coğrafi işaretli İspir kuru fasulyesi bilimsel çalışmaya konu oldu. Köyümüz sakinlerinden ve Tarım Bakanlığında ziraat yüksek mühendisi olarak çalışan Hüsamettin Kurt master tezi olarak bölgemizin fasulyesinin üretim imkanlarıyla üreticilerin yaşadığı sorunların çözümü için öneriler sunduğu bilimsel bir çalışma yaptı.
Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalında yaptığı bilimsel çalışma ile bölgemizin kuru fasulye üretim imkanları tespit edildi. Üreticiler, esnaf, aracılar, kooperatifler, ilgili kamu kurumları ile yaptığı görüşmeler ve bilimsel veriler ışığında önemli tespitlerin yer aldığı bir kitap hazırladı.
Bölgemizde yıllık ortalama 600 ton kuru fasulyenin üretilebildiği bölgemizde tespit edilen sorunların kamu kurumlarının desteğiyle çözülmesi halinde üretim miktarı yaklaşık 20 kat artış olacağı hesaplandı. İlçe Tarım Müdürlüğüne kayıtlı 568 çiftçinin tarımsal üretim yaptığı ilçemizde üretim miktarlarının artması hem hemşehrilerimizin gelirlerini artıracak hem de ilçemize önemli katkılar sağlayacak.
ÇALIŞMANIN TAM METNİNE ULAŞABİLİRSİNİZ
Ziraat Yüksek Mühendisi Hüsamettin Kurt tarafından yapılan araştırmanın kitap olarak tam metnine https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp adresinden ulaşılabilir.







Bir yanıt bırakın